R

egionieuws

Huis aan huis in de gemeente Midden-Groningen , Eemsdelta, Vroegere gemeente Ten Boer, Bedum

Leens: Dag van het kasteel

Dit jaar doet Landgoed Verhildersum Leens weer mee aan de Dag van het Kasteel. Het thema is dit jaar ‘Over de grens’. U kunt op Verhildersum deelnemen aan speciale rondleidingen die gegeven worden door de ‘borgbewoners’.

Tijdens de Dag van het Kasteel vertellen ‘borgbewoners’ verhalen van het landgoed. Hoe was het leven in de 19e eeuw in een borg op het Groninger Hogeland? Waar sliepen ze, wat deden ze en wat aten ze, hoe ging dat met de was, wat was hun relatie met het buitenland? De borgbewoners, meneer en mevrouw en hun dienstmeisjes, kunnen u er van alles over vertellen.

Om 11.00 uur, 13 .00 uur en 15.00 uur kunt u met hen meewandelen en er alles over horen.

De adel was van oudsher internationaal georiënteerd. Sommige families hadden over heel Europa verspreid liggende bezittingen, maar ook binnen Nederland hadden families residenties in verschillende gewesten. Vaak ook vond men huwelijkspartners van over de grens en hadden families takken met verschillende nationaliteiten. Ook in de geschiedenis van Verhildersum zijn diverse gegevens van buitenlandse betrekkingen bekend, soms ook om geloofsredenen, al had men hier in Groningen voornamelijk connecties met Ost-Friesland (D). Jonge mannen maakten vaak een ‘grand-tour’ door Europa, als afronding van hun opleiding. Die grens overstijgende instelling heeft de adel altijd gekenmerkt en daarvan zijn vele sporen te vinden in de borgen, kastelen en buitenhuizen van de elite. Letterlijk, door het wandelen langs de portretten van voorouders, adellijke dames en heren met diverse nationaliteiten, maar ook uit de architectuur en inrichting van het huis met meubels en accessoires uit verschillende landen in verschillende stijlen, uit de culturele smaak die landsgrenzen overstijgt.

Lees dit ook!