R

egionieuws

Huis aan huis in de gemeente Midden-Groningen , Eemsdelta, Vroegere gemeente Ten Boer, Bedum

Kadeverbetering vordert

Inwoners van de dorpen Steendam en Tjuchem rijden er dagelijks langs en zien dat er soms gewerkt wordt en soms een tijdje niet. De kadeverbetering van het Afwateringskanaal die vanaf het Schildmeer bij Steendam, door Tjuchem naar Meedhuizen loopt.

Belangrijkste reden voor de kadeverbetering is dat de kade niet toekomstbestendig is. De grondstructuur is niet stevig en de kade is niet hoog genoeg, de aanpassingen die nu worden gedaan moeten de dorpen de komende dertig jaar veilig stellen. Door de werkzaamheden is er een omlegging gerealiseerd voor fietsers die langs het kanaal willen, deze loopt over de Hoofdweg tussen Tjuchem en Steendam.

Een tijdje leek het er op als of er niets gebeurde op het traject, dit klopt. Dat had te maken met het zogenaamde zettingsproces van het grond. Om dit te monitoren had de aannemer zogenaamde zakbakens, stalen buizen geplaatst om het proces te monitoren. Dit duurde langer dan verwacht. Inmiddels is het zetten afgerond en worden de vervolg werkzaamheden uitgevoerd.

Volgens de aannemers verschild de snelheid van de werkzaamheden per locatie. Bij het voorste gedeelte (bij de woonboten) in Steendam, hoeft er maar beperkt te worden verhoogd.

Het waterbedrijf maakt gebruik van de werkzaamheden en vervangt een belangrijke aanvoerleiding onder het kanaal door, ter hoogte van de Kooilaan in Tjuchem.

Lees dit ook!